17. Festival folklorne koreografije u Splitu!

petak, 15. ožujka 2019.
17. Festival folklorne koreografije u Splitu!

KUD Jedinstvo Split u 2019. godini slavi svoju 100-tu obljetnicu postojanja koja će se obilježiti nizom prigodnih manifestacija, a prva u nizu je upravo pred nama. Pa krenimo lagano u jedinstvenu svečanost broj 1.

17. Festival folklorne koreografije koji će se održati u subotu 30. ožujka s početkom u 19:30 u HNK Split organiziramo zajedno s Hrvatskim društvom folklornih koreografa i voditelja. Potpuno nova scenska djela i ove će godine biti predstavljena publici, no ovoga puta po prvi put u Splitu, gradu koji posjeduje dugu tradiciju folklorne plesne umjetnosti, a koju najduže od svih na hrvatskoj obali Jadrana baštini upravo folklorni ansambl KUD-a Jedinstvo iz Splita. U sklopu Festivala će se održati i revijalni dio programa na kojem će nastupiti i organizator ovogodišnjeg izdanja KUD Jedinstvo Split. Na samom Festivalu također će se dodijeliti i priznanja te nagrade članovima HDFKIV-a za uspješan i dugogodišnji voditeljski rad, dok će se istoga dana u prijepodnevnim satima održati i skupština ovog nacionalnog folklornog udruženja.

Do sada je održano 16 izdanja festivala u različitim gradovima i mjestima Hrvatske – u Zagrebu, Karlovcu, Varaždinu, Slavonskom Brodu, Rijeci, Vinkovcima, Vodicama, Koprivnici, Biogradu na moru, Kostreni, Dugom Selu, Krapini, Križevcima, Zadru, Ivanić Gradu i Bjelovaru.

Prema riječima osnivača HDFKIV-a i sadašnjeg umjetničkog voditelja našeg nacionalnog ansmbla LADO Andrije Ivančana te prema svim dosadašnjim iskustvima, u sredinama gdje je održan Festival folklorne koreografije, dat je značajan doprinos obogaćivanju lokalnih kulturnih sadržaja i unapređenju folklorne umjetnosti.

Inače 17. Festival folklorne koreografije odvija se pod pokroviteljstvima Predsjednice RH Kolinde Grabar - Kitarović, Grada Splita, TZ grada Splita, Ministarstva kulture RH i Splitsko-dalmatinske županije.

Zanimljivost je i činjenica da je istoga dana KUD Jedinstvo domaćin godišnje skupštine hrvatske sekcije CIOFF-a - Međunarodnog savjeta organizatora festivala folklora i tradicionalne kulture). Ovdje svakako valja naglasiti da je upravo naše KUD Jedinstvo 1992. godine bilo jedan od osnivača hrvatske sekcije ove značajne međunarodne organizacije koja od početka djeluje pod okriljem UNESCO-a, a naš tadašnji predsjednik Joško Vrljičak je u prva dva mandata bio i vodeći čovjek HR CIOFF-a.

Nama samo preostaje na kraju ovog priopćenja da sve ljubitelje folklora i hrvatske tradicijske baštine pozovemo da nabave svoju ulaznicu po cijeni od 40 kuna na vrijeme i to na blagajni HNK Split ili putem online prodaje splitskog kazališta na ovom linku: https://hnk-split.mojekarte.hr/hr/buy-step-1.html

Dođite, nećete pogriješiti.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024