Jedinstvo je...

...utemeljeno 1919. Godine u Splitu i jedno je od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća unutar KUD-a osnovana je folklorna sekcija iz koje je proistekao današnji ansambl.

Članovi kulturno - umjetničkog društva Jedinstvo


Društvo okuplja mlade ljude najrazličitijih interesa, područja obrazovanja, ali sa zajedničkim nazivnikom ljubavi prema folkloru. Zahvaljujući kvaliteti svojih nastupa ostvarena su gostovanja na pozornicama brojnih europskih gradova, kao i na pozornicama Sjeverne Amerike, Australije, Afrike i Azije, a u desetljećima minulog rada Jedinstvo je vitrine popunilo trofejima s najvećih svjetskih smotri i festivala folklora.

Na repertoaru ansambla se nalazi 11 koreografija istaknutih stručnjaka hrvatskog folklora koje se, uz pratnju mandolinsko-tamburaškog orkestra, izvode u izvornim narodnim nošnjama. Raznovrsnošću koreografija Jedinstvo svoju publiku vodi na putovanje čitavom Hrvatskom jer repertoarom obuhvaća plesove različitih stilova i ugođaja iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Od mnogobrojnih priznanja i nagrada koje je Jedinstvo osvojilo, neke se s posebnim ponosom ističu. Na "Olimpijadi folklora" u francuskom Dijonu 1989. godine, folklorni ansambl je osvojio Grand prix publike, a na festivalu u Llangollenu, u Velikoj Britaniji srpnja 1992. godine, u teškim vremenima za Republiku Hrvatsku,po prvi put s ponosom je zavijorena hrvatska zastava na pobjedničkom postolju. Za svoj rad društvo je više puta nagrađivano nagradama grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije te Poveljom Republike Hrvatske.

Jedinstvo je odavno prepoznalo važnost rada s djecom i uspostavljanja kvalitetne folklorne baze pa se stoga u našem djelovanju posebno stavlja naglasak na rad s mladima kroz sjajno organiziranu školu folklora, odnosno školu mandoline i gitare, iz kojih se nakon godina plesnog, pjevnog i glazbenog obrazovanja prvenstveno stvaraju kvalitetni mladi ljudi svjesni svoje kulturne baštine, ali i zadovoljavaju potrebe A ansambla. Na taj način se omogućava održavanje kvalitete i visokih standarda koje Jedinstvo pred sebe postavlja.

Danas KUD broji 400-njak članova organiziranih u folklorni ansambl, mandolinsko-tamburaški orkestar, školu folklora, školu mandoline i gitare, žensku vokalnu sekciju te klub veterana.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2022