Sarajevska bajka 2019: Fotogalerija!

srijeda, 12. lipnja 2019.
Sarajevska bajka 2019: Fotogalerija!

U godini kada slavi i obilježava 100 godina postojanja, naše Kulturno umjetničko društvo, odnosno naš folklorni ansambl, ostvario je izuzetan nastup na spektakularnom 3. Austrijskom balu koji se 8. lipnja 2019. održao u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, glavnom gradu susjedne BiH. Inače ovaj događaj doveo je Sarajevo na prestižnu listu od 200 svjetskih gradova u kojima se održava ovaj bal čija tradicija datira još iz 18. stoljeća.

Nakon svečanog ulaska uzvanika i posjetitelja preko crvenog tepiha, te fanfara koje su najavile protokolarni dio programa, članovi plesnog kluba Aster iz Sarajeva otvorili su plesom 3. Austrijski bal.

U nastavku programa sarajevskom Vijećnicom zaplovile su note klasičnih kompozitora, Franza Schuberta, Wolfganga Amadeusa Mozarta, ali i moderniji plesovi poput tanga, salse i drugih. Nastupilo je preko 200 svjetski renomiranih umjetnika, kao što su Sonja Šarić i Wilfried Zelinka iz Opere grada Graza, poznati pijanist i član Bečke filharmonije Robert Werner, plesni orkestar Big Band Bad Gleichenberg, plesači tanga iz Turske Sercan i Zeynep, pijanistica Lamia Semić, sopranistica Aida Čorbadžić, plesni par Coni i Dado, baletni ansambl umjetničkog udruženja Bellarte, duo Instrumental story i Cubalcanica. Uz KUD Jedinstvo u Programu je nastupila i mlada splitska balerina Gabrijela Mamić koju vodi Elena Nikolaeva iz Baletnog studija Hrvatskog narodnog kazališta Split.

U prekrasnom ambijentu gradske vijećnice grada Sarajeva, naš ansambl oduševio je vrhunskom izvedbom i prezentacijom Starih splitskih plesova. Ova čuvena koregrafija Branka Šegovića koju KUD Jedinstvo gotovo osam desetljeća prezentira diljem svijeta, još jednom je naišla na odličan prijem kod publike ali i ostalih umjetnika koji su sudjelovali na ovom vrhunskom plesno glazbenom događaju. U drugom dijelu večeri KUD Jedinstvo je ponovno pobralo aplauz. Ovaj put za izvedbu Forskih tonci , još jednog plesa iz Dalmacije kao dijela baštine hrvatskog folklora koju proslavljeni splitski ansambl njeguje u svom programu.

Osim nastupa na jednom ovako velikom međunarodnom kulturnom događaju koji u sebi ima istinske vrijednosti kao što su kulturna razmjena, otvaranje novih pogleda na svijet, predstavnici i članovi KUD-a Jedinstvo ostvarili su brojna druženja te uspostavili brojne kontakte. Ovdje svakako treba istaknuti onaj sa Zinaidom Jamakosmanović, predsjednicom Udruženja Austrijski bal u Bosni i Hercegovini, koja je najzaslužnija za ovaj nastup Jedinstva u Sarajevu te Jasminkom Keser iz Veleposlanstva RH u BiH.

Ovom prigodom, predstavnici KUD-a Jedinstvo imali su izuzetnu čast i zadovoljstvo što ih je tijekom večeri, primio gospodin Abdulah Skaka gradonačelnik grada Sarajeva. U izuzetno ugodnom druženju, gradonačelnik Skaka koji je sa svojom mladom ekipom suradnika zaslužan za ovu i druge kulturne događaje u Sarajevu, zanimao se za bogatu povijest KUD-a Jedinstvo, istakao posebno dobre dugogodišnje veze Sarajeva i Splita, te potvrdio kako su ovakvi susreti i pogotovo prezentacija baštine i klulture odlična prilika da se ionako dobri odnosi još više prošire. Potpredsjednik  KUD-a Jedinstvo Emin Sarajlić i članica uprave Društva Stefanija Buntić zahvalili su se na gostoprimstvu i iskoristili priliku pozvati gradonačelnika Sarajeva da bude gost Jedinstva na svečanom koncertu koji će se održati 14. prosinca u Splitu u Spaladium areni povodom obilježavanje 100-te obljetnice Društva. 

U ovoj po svemu izuzetnoj i pomalo bajkovitoj večeri na kojoj je nastupilo preko 200 umjetnika u glazbi i plesu vrhunskih umjetnika gotovo do četiri sata ujutro slijedećeg dana, uživalo je oko 1000 posjetitelja, koji su i sami plesali uz prekrasne taktove brojnih i stilski različitih izvođača.

I na kraju svi se slažu, kako je Austrijski bal u Sarajevu još jednom pokazao da su gracioznost i romantika plesa bezvremenski i univerzalni, te uz glazbu spaja ljude kroz stoljeća.

Sarajevo postaje prepoznatljivo po ovom balu, a nastup KUD-a Jedinstvo ući će kao jedan od posebnih u godini kada slavi svoju 100 godišnju povijest.

Galerija

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024