In memoriam: Branko Šegović

petak, 27. rujna 2019.
In memoriam: Branko Šegović

Znate, imate nekad one ljude uz čije se ime veže prefiks 'barba' ili 'šjor' zbog kojih osjećate da su onako vaši, topli, prisni, obiteljski. Takav je bio i on. Šjor Branko.

Cijelog života posvećen plesu, plesao je uvijek i svugdje, sve do nedavno, sve dok nemilosrdno vrijeme nije sustiglo čak i njega, vječnog vitalnog mladića.

Koreograf, etnokoreolog, pedagog, amaterski fotograf, kolekcionar, sportaš. Da citiramo jedan novinski intervju, kada razgovarate s njim, uvijek znate da ste nešto zaboravili, zato očekujemo jednog dana objavu knjige o njegovom životu i stvaralaštvu, jer će jedino tada biti dovoljno prostora da se spomene sve što je taj čovjek uspio napraviti u životu.

Prvi nastup kao plesač Jedinstva ostvario je 1947. u Sinju, umjetnički voditelj Jedinstva postaje 1950. godine kao asistent Vojki Ružić koja mu 2 godine potom predaje štafetu i to nastavlja biti samostalno. U tom razdoblju s kraćim prekidima vodi Jedinstvo do 1970. godine i s njime osvaja broncu u Dijonu 1964. godine i prvo mjesto u Llangollenu 1965. Vodi društvo te nastupa i kao plesač u čuvenom Royal Albert Hallu 1966.

Ako je i bio netko tko nije čuo za njega, 1979. godine jest sigurno kada mu je ukazana čast biti koreografom svečanosti otvaranja Mediteranskih igara, jedne od najbitnijih i najpoznatijih sportskih manifestacija koja se dogodila u Splitu, a koja ove godine slavi vlastiti jubilej. Ponovno vodi društvo od 1982. do 1985. kada ujedno uspostavlja i vodi pripremnu grupu, udarivši temelje onome iz čega će se kasnije razviti današnja naša škola folklora, a kada i više nije aktivno djelovao na nekoj funkciji, u posljednjih 20 godina neraskidivo je bio vezan za svoje matično društvo u koje je gotovo svakodnevno dolazio dok je bio u snazi, uvijek spreman pomoći, udijeliti savjet na svoj šarmerski način.

Svojim koreografijama, ponajprije Starim splitskim plesovima i Vrličkim kolom, ali i Banatskim momačkim nadigravanjem, Plesovima sjeverne Hrvatske, svojim neprocjenjivim nematerijalnim blagom koje Jedinstvu i Hrvatskoj ostavlja u dotu, ostavlja neizbrisiv trag zbog čega će njegovo ime živjeti vječno među velikanima hrvatskog folklora, iako je sam uvijek znao reći da je folklor našao njega, a ne obratno i da je imao sreću roditi se u tako običajno raznolikom podneblju.

I kao da smo znali, baš je današnja jutarnja objava kojom odbrojavamo dane do koncerta bila vezana uz njega. Svemir to tako namjesti.

Komemoracija povodom odlaska velikog Branka Šegovića održat će se u ponedjeljak 30. rujna u 13 sati u prostorijama KUD-a Jedinstvo na Poljani Tina Ujevića 3, a sprovod našeg šjor Branka na splitskom Lovrincu isti dan u 16.15 sati.

Adio van šjor Branko, i hvala na svemu.

Galerija

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024