Prva rođendanska večer puna glazbene miline! (fotogalerija)

nedjelja, 10. studenoga 2019.
Prva rođendanska večer puna glazbene miline! (fotogalerija)

Prvi od dva velika slavljenička koncerta povodom 100. obljetnice održan je 29. listopada 2019. u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, na istom mjestu gdje je i započela cijela priča o Jedinstvu davne 1919. godine.

"Veteranskih jedinstvenih 100" je bila večer rezervirana za legendarne uspješne instrumentalne i vokalne sekcije društva koje su obilježile rad Jedinstva prethodnih sto godina, a dominantno u drugoj polovici 20. stoljeća.

Sve je započelo svečanim dočekom ispred HNK gdje su, uz pratnju trenutnih članova A orkestra i nekoliko pridruženih svirača veterana,  plesačice i plesači veteranske sekcije otplesali Stare splitske plesove te zagrijali publiku za pravi vokalno-glazbeni spektakl.

Na otvaranju koncerta kojim smo započeli niz zbivanja i glazbeno-scenskih manifestacija oko obilježavanja svečanog jubilarnog 100. rođendana, publici se uvodnim riječima obratio predsjednik KUD-a Jedinstvo, g. Emin Sarajlić, a kroz cijeli koncert nas je vodilo poznato TV lice i glas Mariole Milardović - Perić.

Pod vodstvom Pere Prosenice vrhunski glasovi ponovo okupljenog najuspješnijeg djevojačkog zbora Jedinstva su otvorili koncert pjesmom Zlatana Plenkovića „More ti si čežnja”. Nekoć djevojke, a danas žene, zablistale su na pozornici pred rasprodanim kazalištem pjevajući a capella, ali i uz klavirsku pratnju, violončelisticu Zdenku Roglić i mandolinske soliste, a poseban ugođaj je stvorila izvedba „Bring me some water Silvy” kojoj su glazbeno-ritmičku kulisu same stvorile pljeskom svojih dlanova i stopala.

Nakon sjajne izvedbe djevojačkog zbora pozornicu zauzima mandolinski orkestar maestra Plamenka Bavčevića. Izvedbom poznatih djela Mozarta, Vivaldija i Ivanovića te doista maestralnom solo-izvedbom Domagoja Mijića na klasičnoj gitari orkestar je osvojio srca publike koja ih je gromoglasnim pljeskom nekoliko puta vraćala na pozornicu zbog čega se koncert neočekivano produžio za gotovo pola sata, no to nikome doista nije smetalo. Dapače.

U završnici koncerta nastupa mješoviti vokalni ansambl pod vodstvom prof. Rajmira Kraljevića. Toliko dobro uvježbani i samopouzdani da se cijenjeni prof. Kraljević nije niti morao pojaviti na pozornici da bi im dirigirao već se umogao udobno smjestiti u fotelju HNK-a i uživati u programu te uz ispiriranu klavirsku pratnju prof. Tončija Tranfića kojemu nisu trebale niti note, na repertoaru su se našli popularnih i milozvučni zvukovi pjesmama „Ispod sunca zlatnoga“, „More“, „Neka cijeli ovaj svijet“, „Dobar dan“ i „Daleko mi je biser mora“ , a na samom kraju u pjesmi „Moja domovina“ kojom je koncert kulminirao pridružuju se svi izvođači kao i publika koja je aktivnim sudjelovanjem i pljeskanjem podržala ovaj koncert te ispratila izvođače s pozornice nakon zasluženog bisa.

Naravno, uslijedilo je obavezno druženje u restauriranom foyeru HNK-a uz domijenak popraćen pohvalama izvođačima i njihovim voditeljima na izvedbama i raznovrsnom programu te podsjećanje svih na kulminaciju proslave stogodišnjice Jedinstva 14. prosinca u Spaladium areni.

Galerija

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024