Slavonske ljelje | Corona Edition

utorak, 9. lipnja 2020.
Slavonske ljelje | Corona Edition

Dok se ova naša zemaljska plava kuglica polako vraća u svoju normalnu vrtnju za kojom smo čeznuli, donosimo vam posljednji uradak iz naše kućne korona-edicije!

Slavonske ljelje, odnosno službeno "Godišnji proljetni ophod kraljica iz Gorjana" je običaj u kojem djevojke (kraljice ili ljelje) u proljeće, na blagdan Duhova, odjevene kao kraljevi i kraljice obilaze selo i izvode ritual sastavljen od osobitih pjesama i plesa sa sabljama. Ovaj običaj je 1966. upisan kao hrvatska kulturna baština, od 2009. prepoznat i kao nematerijalno dobro upisano na UNESCO-ovu listu zaštićene nematerijalne baštine čovječanstva, a 2019. na našem svečanom jubilejskom koncertu "Jedinstvenih 100" premijerno izveden u sklopu završne točke "Ej, Slavonijo" ljubaznošću i susretljivošću g. Enriha Merdića.

Zahvaljujemo se svima na vašoj ljubavi i podršci tijekom proteklih mjeseci, nadamo se da smo vam unijeli dašak optimizma i dobrih vibracija u ovim novim okolnostima i da ćete ostati zdravi i odgovorni i da se naposlijetku ponovno sretnemo i družimo u prirodnom okruženju - na pozornici.

A mi? "Mi idemo, ljeljo
Mi idemo u salu na probe, kralju, ljeljo..."

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024