Otvorili smo 66. Splitsko ljeto

srijeda, 15. srpnja 2020.
Otvorili smo 66. Splitsko ljeto

Nakon 66 godina i to se moralo dogoditi: KUD Jedinstvo je otvorilo Splitsko ljeto!

„Tih dvadesetih godina prošlog stoljeća su mladi ljudi, športaši, a posebno umjetnici regenerirali naš grad. Osnovano je i Jedinstvo, a naše kazalište je procvitalo pa je, naprimjer, naše kalete i ulice grada ispunila glazba maestra Tijardovića koji kroz pismu barba Tome tada i sada poručuje:
Ma j'isto lipa ma j'isto smišna, ko bi je prominu s najlipjin palacon ko našu mižerju s najvećim bogastvon.
I nastavlja:
Svi su nan dani sveci, jerbo znamo lipo živit ovod, a s pineziman ti reci ća more guštat oni onod.
Sve je tu rečeno. Poniznost, mjera i zadovoljstvo življenja u društvu i zajednici.”

Ovim riječima gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, izgovorenima sinoć prilikom ceremonije otvaranja 66. Splitskog ljeta, nema se što puno dodati. Osim možda u našoj neskromnosti reći da je upravo našem KUD-u Jedinstvo pripala ta čast da svojim nastupom i svečanim podizanjem zastave ove velike nacionalne kulturne manifestacije od strane naših mladih članova Paole De Marchi i Dražena Bošnjaka, uveliča ceremoniju otvaranja na Peristilu.

A kao da je upravo sinoć otplesana Monfrina (kako su je najavili u direktnom prijenosu na HTV-u - najprepoznatljiviji elegantni splitski ples) u izvedbi članova našeg folklornog ansambla i uz pratnju naših velikih prijatelja iz Glazbe Split na carskom trgu i ispred katedrale sv. Duje, u sebi spojila sve ono najsplitskije od Splita.

I ne, nije se Jedinstvo slučajno našlo baš sinoć na Peristilu. Jer još od samog početka Splitskih ljetnih priredbi 1954. i Aide pa sve do ovog 66. izdanja Splitskog ljeta, članovi Jedinstva su bili i ostali nezaobilazni dio ovog festivala osjeta...okusa...i ukusa Mediterana.

Ovim putem još jednom želimo zahvaliti intendantu HNK Split i ravnatelju 66. Splitskog ljeta g. Srećku Šestanu što je prepozano i valorizirao sve te nepobitne činjenice i ukazao nam ovu ogromnu čast i priuštio nam trenutke koji imaju svoje osigurano mjesto u svim budućim povijesnim almanasima našeg Društva, kulturne institucije grada Splita.

A mi nastavljamo dalje ploviti u „novom normalnom” potvrđivati svoje vrijednosti i već sad najavljujemo još dva događaja u sklopu Splitskog ljeta u kojima smo mi, manje više, glavni akteri:

- 1. kolovoza u 21 sat, Vrlička česma, opera „Ero s onoga svijeta”
- 5. kolovoza u 21 sat, Ljetno kino Bačvice, premijera snimke obljetničkog koncerta iz Spaladium arene JEDINSTVENIH 100

Opširnije informacije i ulaznice na: http://www.splitsko-ljeto.hr/  

 

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024