Jedinstvenih 100 | Premijera svečanog koncerta

srijeda, 29. srpnja 2020.
Jedinstvenih 100 | Premijera svečanog koncerta

U povodu Dana domovinske zahvalnosti KUD Jedinstvo, 66. Splitsko ljeto i HNK Split s ponosom najavljuju premijernu projekciju snimke svečanog rođendanskog koncerta „Jedinstvenih 100” u ljetnom kinu Bačvice, u srijedu, 5. kolovoza u 21:30

Ovaj značajni jubilej jednog od simbola grada Splita doživio je svoj vrhunac 14. prosinca 2019. u Spaladium areni s velikim glazbeno-plesnim koncertom na kojem su uz umjetnike Jedinstva nastupili i mnogobrojni gosti predvođeni zborom i orkestrom HNK Split te solistom Miljenkom Đuranom, kao i nadareni mladi splitski glazbenici - članovi Glazbe Split.

Raznovrsnošću programa Jedinstvo svoju publiku vodi na putovanje čitavom Hrvatskom jer folklornim repertoarom, na kojem se nalazi čak 7 kulturnih dobara Republike Hrvatske s prestižnog UNESCO-ov Reprezentativnog popisa nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, obuhvaća plesove, pjesme i glazbu različitih stilova i ugođaja iz svih dijelova naše Domovine i hrvatskog naroda izvan nje. To nije bila iznimka niti ovaj put jer uz program sastavljen od čak 18 glazbeno-plesnih točaka istaknutih stručnjaka hrvatskog folklora, među kojima su i koreografski klasici poput Vrličkog kola Branka Šegovića ili Prigorskih plesova Zvonimira Ljevakovića, splitskoj publici su prikazane i premijere nekoliko posve novih, za ovu priliku posebno postavljenih koreografija kao i već poznate tradicionalne plesne numere Jedinstva, no ovaj put u sasvim novom ruhu.

Ali to nije bilo sve. Jer na pomno pripremanom koncertu našla su se i djela velikana hrvatske glazbene umjetnosti koji su ujedno ostavili i svoj duboki neizbrisiv trag u Jedinstvu poput Hatzea, Tijardovića, Gotovca i Harmoša.

Na pozornici Spaladium arene u programu koncerta pod nazivom „JEDINSTVENIH 100” održanom pred više od 3.500 gledatelja i koji je trajao više od 2 sata, izmijenilo se preko 420 izvođača svih generacija KUD-a: od folklornog ansambla, mandolinskog i tamburaškog orkestra, preko najmlađih članova društva pa sve do legendarnih instrumentalnih i vokalnih sekcija koje su obilježile rad Jedinstva prethodnih sto godina.

I bila bi prava šteta da ovaj koncert nije zabilježen okom kamera.

Zato sada, pod zvjezdanim nebom, imate priliku pogledati velebni glazbeno-plesni folklorni spektakl kojeg smo s nestrpljenjem čekali, kojim je Jedinstvo u prosincu 2019. u Spaladium areni proslavilo svoj stogodišnji jubilej. 

Ulaznice po cijeni od 20 kuna dostupne su na blagajni ljetnog kina Bačvice i online na linku.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024