Žalosni trenutak stoljetne povijesti: Jedinstvo ostaje bez doma

ponedjeljak, 23. studenoga 2020.
Žalosni trenutak stoljetne povijesti: Jedinstvo ostaje bez doma

Tužne srca pišemo ove retke, no zaključak je neminovan. Ono što je godinama visilo nad glavom kao realna prijetnja i o čemu su sve uprave društva u zadnjih 20-ak godine u više navrata opetovano i neumorno upozoravale gradske vlasti ulažući sve svoje napore u zajednički pronalazak rješenja najzad se obistinjuje: KUD Jedinstvo pravomoćnom sudskom presudom ostaje bez doma.

Ne, niste krivo pročitali. Epilog je ovo gotovo 20 godina sudskih sporova kojim jedno od najstarijih i najtrofejnijih kulturno-umjetničkih društava u Republici Hrvatskoj manje od mjesec dana uoči 101. rođendana i skoro točno godinu dana nakon svečanog jubilejskog stogodišnjeg koncerta u Spaladium Areni mora iseliti iz svojih prostora na Poljani Tina Ujevića iza splitskog HNK-a. Tekst Slobodne Dalmacije prenosimo u cijelosti na gore navedenom linku.

Neizmjerno smo tužni i nikako se ne možemo pomiriti s činjenicom da ćemo uskoro biti prisiljeni prestati s radom. Ono što nas drži jest vjera da se rješenje može i mora naći te jedinstvo i neizmjerna podrška svih Vas, naših sadašnjih i bivših članova i prijatelja. Hvala Vam na svim lijepim riječima i na svim komentarima podrške kojima osvještavate i ostale o vrijednostima "Jedinstva" ne samo u gradu Splitu nego i cijeloj Hrvatskoj.

Kada bi se samo nas pitalo, problem bi bio riješen u 5 minuta, no nažalost, nikada nije ovisilo o nama. A hoće li ta sva ljubav, taj sav društveni i nematerijalni značaj i ugled kojeg imamo u gradu, u zemlji i svijetu biti dovoljni da se najcrnji scenarij neće dogoditi i da konačno pronađemo dom, preostaje nam vidjeti i nadati se da Split neće dopustiti da se jedan od zadnjih bastiona kulture i istinskih simbola grada ugasi te da ćemo se uskoro probuditi i s olakšanjem ustvrditi da je ova noćna mora ipak bila samo san, a ne stvarnost.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024