Adio predsjedniče!

ponedjeljak, 4. siječnja 2021.
Adio predsjedniče!

Na žalost i Nova 2021. godina počela je s tužnim vijestima za sve članove i prijatelje Jedinstva. U 92. godini života napustio nas je gospodin Nikša Staničić, još jedan velikan iz plejade zaslužnika našeg kulturno-umjetničkog društva.

Gospodin Staničić obnašao je dužnost predsjednika Jedinstva od 1972. do 1978. godineOva štura informacija za neutralnog promatrača i čitatelja ovih redaka predstavlja samo još jednu crticu iz nostalgičnih almanaha našeg Društva koja se može pronaći u našim zapisima pod rubrikom „vodstva Jedinstva kroz povijest”. Ali tih 6 godina  sjajnog predsjedničkog mandata šjor Nikše je puno, puno više i opipljivije od pukog povijesnog podatka o njegovom djelovanju u Jedinstvu. I zato umjesto kurtoaznih zahvala našem predsjedniku, na ovom mjestu ćemo biti slobodni citirati riječi koje opisuju to vrijeme s kraja 1974., a koje su zapisane u našoj knjizi sjećanja Jedinstvenih 100. Riječi koje danas u našoj 101. godini i u nesretnom nizu  povijesnih podudarnosti još više znače:

- I tad su se, naravno, uz pregršt kurtoaznih riječi od gradskih čestitara uvijek obećavali novi prostori, ali barem se za tu 55.obljetnicu dio postojećih prostora Jedinstva na Cankarevoj poljani obnovio, pa čak uskoro i proširio. Naime, tik uz našu opjevanu postojeću „ćibu” na navedenoj adresi, na kojoj još uvijek u trenutku pisanja ovog teksta (op.a. 2019.) obitavamo, nalazilo se skladište ugostiteljskog poduzeća Aspalathos, koje je taj prostor ustupilo Jedinstvu. Ako neće Split, hoće Aspalathos i tadašnji predsjednik Jedinstva gospodin Nikša Staničić. Šjor Nikša, hvala Vam!

Ovim riječima nema se što puno dodati. Zaslugom gospodina predsjednika Staničića, generacije plesačica i plesača Jedinstva su imali ono najvažnije - adekvatan prostor za rad, svoju plesnu dvoranu. U tih 46 godina u njoj su se uvježbavali nastupi za MIS 79', predstave u HNK i otvaranja Splitskog ljeta, brusile pripreme za turneje po SAD-u i Meksiku, Južnoj Koreji, Egiptu, Rusiji, stvarale postave za pobjede na festivalima u Bursi, Dijonu, Llangollenu, Middlesbroughu, Johannesburgu, u Školi folklora i kroz splitski trokorak i Šaltin polku odgojile na tisuće novih naraštaja malih Splićanki i Splićana...

Na kraju možemo samo ponizno još jednom zahvaliti našem velikom predsjedniku Nikši Staničiću što nam je podario sve to i poželjeti da se sad nakon gotovo pola stoljeća nađe neki novi šjor Nikša. Trebat će nam.

Adio predsjedniče, adio naš šjor Nikša!

Obitelji upućujemo izraze iskrene sućuti.

Članovi i uprava KUD-a Jedinstvo.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024