Službeno napuštanje plesne sale na Poljani Tina Ujevića

utorak, 15. lipnja 2021.
Službeno napuštanje plesne sale na Poljani Tina Ujevića

KUD Jedinstvo definitivno je nakon  punih 47 godina, napustilo svoju plesnu salu na Poljani Tina Ujevića 3. U prizemlju kuće na rubu gradskog kotara Varoš, od 1974. do 2021. godine djelovale su sve folklorne plesne sekcije kulturno-umjetničkog društva Jedinstvo, našeg najtrofejnijeg folklornog ansambla, perjanice ovog najstarijeg splitskog KUD-a, ponosnog nositelja 6 Skupnih nagrada grada Splita, 5 grbova i plaketa rodnog grada te Plakete Republike Hrvatske  dodijeljene za posebna dostignuća u kulturi i umjetnosti.

Kroz tih 47 godina u plesnoj dvorani unutar te kuće u milijunima provedenih sati na probama, uvježbavali su se između ostalih bezbrojnih koncerata i povijesni nastupi za MIS 79', za predstave u HNK Split i otvaranja Splitskog ljeta, brusile pripreme za turneje po SAD-u, Meksiku, Južnoj Koreji, Egiptu, Grčkoj, Belgiji, Danskoj, Španjolskoj, Italiji, Rusiji… Stvarale vrhunske jedinstvene postave za pobjede na festivalima diljem svijeta: u Bursi, Dijonu, Llangollenu, Middlesbroughu, Johannesburgu, a u Školi folklora Jedinstva i kroz splitski trokorak, Monfrinu i Šaltin polku, u usađenoj ljubavi prema baštini, odgojile na tisuće novih naraštaja malih Splićanki i Splićana, djece ovoga grada.

Izvor: Slobodna dalmacija/Duje Klarić/Cropix

Na sreću problem adekvatnog prostora za nastavak rada plesnih sekcija Jedinstva je riješen. Doduše ne za sva vremena, ne u onoj mjeri da se više ne moramo misliti, ali na razdoblje od 5 godina smo - mirni. Jer plesne sekcije Jedinstva baš na taj period sele u Varoš, u tamošnju lijepu i veliku dvoranu u kojoj je Grad Split Jedinstvu osigurao termine za održavanje plesnih probi. Još kad k tome dodamo da smo sa smještajem našeg bogatog fundusa nošnji mirni već neko vrijeme, onda se može konstatirati da je ova dugogodišnja prostorna problematika Jedinstva uplovila u neke mirnije vode.

Trajno rješenje za Jedinstvo tražit ćemo u nadolazećem mandatu novih gradskih čelnika. I uvjereni smo da ćemo zajedno s njima i svim gradskim vijećnicima, među kojima listom imamo potporu, uspjeti ga i pronaći. Čestitajući svim novoizabranim gradskim vijećnicima te novom gradonačelniku gospodinu Ivici Puljku i njegovim najbližim suradnicima, ovdje moramo uputiti i jednu veliku zahvalu.

A ta iskrena zahvala ide dosadašnjem gradonačelniku, gospodinu Andri Krstuloviću Opari koji je zajedno sa svojim suradnicima Jelenom Hrgović Tomaš, Marinom Protić, Antoniom Maletić, Sanjom Bakašun, Matom Omazićem, Ivanom Lekom, Jelenom Gugić i ostalim vrijednim suradnicima pokazao nemjerljivo najveće razumijevanje za probleme Jedinstva od svih dosadašnjih administracija od prvih demokratskih izbora u Splitu od 1990. godine. I ta činjenica nije ostala od strane gradskih čelnika samo na tom emotivnom razumijevanju važnosti Jedinstva za grad Split, već je njihovo zalaganje za rješenjem problema rezultiralo konkretnim rješenjima te, napokon, potpisanim zaključcima, sporazumima, rješenjima i ugovorima.

U istom ozračju razumijevanja prema poteškoćama, ne samo Jedinstva već općenito kulturno-umjetničkog folklornog amaterizma u Splitu koje je već odavno postalo jednim od simbola našeg grada, započelo je s radom i novo čelništvo grada Splita predvođeno gradonačelnikom gospodinom Ivicom Puljkom i njegovim najbližim suradnicima kojima također iskreno zahvaljujemo na promptnom djelovanju u trenutcima kad se radilo doslovno o satima. Općenito i iskreno u ovim momentima pomiješanih osjećaja nostalgije i novog zanosa, jako smo sretni da možemo vidjeti kako je Jedinstvo i tradicija folklora u gradu Splitu u stvari jedna lijepa stoljetna baštinska priča oko čega su svi unisono, od svih naših sugrađana, preko svih gradskih vijećnika i stranaka - jedinstveni te da se slažu da je očuvanje baštine na ovom izvedbenom amaterskom, ali ipak vrhunskom (istinski se trudimo stotinjak godina) nivou, nasušna potreba u gradu pod Marjanom.


Izvor: Slobodna dalmacija/Duje Klarić/Cropix

I zato neka današnji dan, ponedjeljak,14.6.2021. u 17 sati, te odlazak iz naše plesne sale na ''Cankarevoj'' nakon 47 godina i njena sporazumna ''primopredaja'' vlasnicima prostora, bude neki novi početak, novi zalog za budućnost. Prvo u dvorani u Varošu, a potom, kroz neko vremensko razdoblje, nadamo se što kraće,  na nekom novom mjestu u nekom novom trajnom Domu Jedinstva gdje će sve sekcije KUD-a djelovati na jednom mjestu. Na dobrobit svih nas, naše Hrvatske, našeg Splita, naših sugrađana i onih najvažnijih - naše djece.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024