Najljepše doba godine uz Jedinstveni Božić 2021! Split, Varaždin, Sinj...

petak, 3. prosinca 2021.
Najljepše doba godine uz Jedinstveni Božić 2021! Split, Varaždin, Sinj...

U subotu 4.12.2021. Jedinstveni Božić s Jedinstvom: kolende u Splitu, tamburaški koncert u Varaždinu.

Nakon prošlogodišnje stanke zbog protuepidemijskih mjera, ovog adventa vraćamo se u svoj tradicionalni prosinački ritam s brojnim prigodnim nastupima i koncertima. Niz brojnih vokalnih, instrumentalnih i plesnih koncerata započeli smo prije četiri dana sudjelovanjem Folklornog ansambla u svečanoj izvedbi opere ''Ero s onoga svijeta'' povodom njene 20-obljetnice izvođenja u HNK Split u režiji Krešimira Dolenčića, a nastavljamo s dvostrukim programom u subotu 4. prosinca i to istovremeno u dva hrvatska - Grgurova grada. Tako će subotnje jedinstveno adventsko jutro u 11 sati započeti kolendavanjem 30-ak članova Folklornog ansambla Jedinstvo u staroj gradskoj jezgri, a tom prigodom pridružit će im se i veliki broj najmlađih polaznika naše škole folklora ''Branko Šegović''.

Gotovo istovremeno 29 članova Tamburaškog orkestra Jedinstva upravo će biti na tonskoj probi na drugom kraju Hrvatske gdje će u 18 sati u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu održati zajednički svečani koncert s Varaždinskim tamburaškim orkestrom povodom Dana grada Varaždina. Uz orkestre će nastupiti i jedan od najpoznatijih pjevača tamburaške glazbe, dugogodišnji pjevač nekadašnjih Zlatnih dukata Stanko Šarić, koji danas nastupaju pod nazivom ''Najbolji hrvatski tamburaši''. Koncert se održava pod generalnim pokroviteljstvom grada Varaždina i grada Splita te Ministarstva kulture i medija RH, a uz domaćina Nevena Bosilja, gradonačelnika Grada Varaždina, ovom svečanom događaju nazočit će i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, dok će u sklopu cjelovitog  projekta i naši sugrađani moći nazočiti koncertu ovih orkestara koji je planiran u Splitu u danima Sudamje 2022.

Prosinački nastupi i koncerti Jedinstva koji će se održavati uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, nastavljaju se i naredne dvije subote 11. i 18. prosinca od 11 sati kolendavanjem na nezaobilaznim lokacijama kao što su Peristil, Pjaca, Voćni trg i Vestibul, te nizom drugih događanja poput koncerta Vokalnog ansambla u Sinju, Ženskog zbora u Franjevačkom Klerikatu Split, Folklornog ansambla u Spaladium areni itd.

Mjesec je prosinac, vrijeme došašća i darivanja, a sva ova događanja samo su jedan mali doprinos Jedinstva u očuvanju splitske i hrvatske baštine, tradicije i kulture.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024