30. obljetnica Llangollena: Svjetski prvaci pred kraljicom Elizabetom ll

utorak, 20. rujna 2022.
30. obljetnica Llangollena: Svjetski prvaci pred kraljicom Elizabetom ll

„Kraljica Elizabeta II koja je otvorila novi festivalski kompleks posebno je čestitala Jedinstvu, a odmah nakon njenog nastupa na BBC-ju, na ekranima se pojavio Linđo i Jedinstvo.”

Citat je ovo iz članka Slobodne Dalmacije od 14.07.1992. godine kojim se prigodno popratio svečani doček svjetskih prvaka - pobjednika najjačeg Svjetskog festivala folklora - International Musical Eisteddfod / 46th Cultural Olympics održanog te iste godine u britanskom gradu Llangollenu (Wales).

Svjedočanstvo i uspomena na najtrofejniju generaciju Jedinstva, 30 godina nakon. Simbolika ili slučajnost, ali biti svjetski prvak pred kraljicom Elizabetom II... E, to je već neka druga dimenzija.
Ovih dana svjedočimo globalnom medijskom praćenju odlaska najdugovječnije britanske vladarice. I upravo pod tim dojmom te iz ove perspektive s odmakom vremena od preko četvrt stoljeća možemo slobodno ustvrditi da su veličina, značaj i simbolika ove pobjede za Jedinstvo, grad Split i tada mladu hrvatsku državu u jeku Domovinskog rata kada su neki momci samo za ovu prigodu došli s ratišta i skinuli uniforme na 10 dana, apsolutno - nemjerljivi. Kultna pobjeda i trijumf.

Sjećanje na te cure i momke, na legende Jedinstva, na velikog gospodina brigadira Mladena Bujasa, na te dane ponosa i slave, ovjekovječeno je u knjizi Jedinstvenih 100 iz koje u nastavku u galeriji donosimo ulomak o Llangollenu 92'.

A ekipi Llangollen 92' - velika hvala i kapa do poda. Evo i njihovih imena:

Plesna sekcija: Dražen Bajraktarević, Goran Begović, Edo Carev, Aninka Freund, Nenad Jovanović, Nevio Jurić, Natali Krstulović, Tonči Lučić, Adela Melada, Renata Melada, Anton Mimica, Nikša Mišković, Ivan Mrčela, Sandra Prdić, Ivana Prodan, Dragan Radivojević, Duje Rnjak, Emin Sarajlić, Natali Sule, Branka Šain, Dijana Vladušić, Tatjana Vladušić i Ivona Vukman. 

Glazbena sekcija: Plamenko Bavčević, Matko Josipović, Marina Munitić, Vicko Vrgoč, Hrvoje Zečić, Ivan Zelić i Vladimir Zrnić.

U pratnji su bili član uprave Nenad Vujević, tajnik Perislav Petrić i kao podrška brigadir HV-a Mladen Bujas sa suprugom, te naš vozač Ileš Palađi - Mađar.

Galerija

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2023