In memoriam: Bruno Ravnikar

subota, 10. lipnja 2023.
In memoriam: Bruno Ravnikar

U 93. godini života u Sloveniji preminuo je dr. sc. Bruno Ravnikar, doktor fizike, sveučilišni profesor i specijalist akustike, počasni član hrvatske sekcije CIOFF-a, ali i veliki, jedan od najvećih prijatelja našeg Jedinstva. 

Gospodin Ravnikar je uz našeg dugogodišnjeg predsjednika Joška Vrljička bio osnivač ex. jugoslavenske sekcije CIOFF-a, ali i uz našeg predsjednika te pok. Antu Cukrova jedan od osnivača hrvatske sekcije CIOFF-a 1992. godine. Iz tih vremena pa sve do njegovog odlaska trajalo je veliko prijateljstvo između gospodina Ravnikara i Jedinstva. Zlatna generacija Jedinstva s kraja 80-ih i početka 90-ih prošlog stoljeća nikada neće zaboraviti jednu od najuspješnijih, a sigurno jednu od najudaljenijih turneja, turneju u Južnoj koreji iz listopada 1990. To je ujedno bila i jedna jedina takva turneja u povijesti Jedinstva koja je od početka do kraja za naše društvo bila potpuno - besplatna: od transfera, avionskih karata, smještaja, prehrane itd. A o luksuzu smještajnih kapaciteta s pet i više zvjezdica u Amsterdamu, Seoulu, Pusanu i Daeguu, suvišno je trošiti riječi, teško da će se ikada ponoviti. I sve to ponajviše zahvaljujući upravo gospodinu Brunu Ravnikaru te naravno tadašnjoj Upravi društva na čelu s Joškom Vrljičkom. Naravno od tada suradnja je prerasla u dugogodišnje prijateljstvo, pa je i Jedinstvo bilo vrlo rado viđen gost  na Folkart festivalu u Mariboru kojeg je osnivač upravo bio gospodin Bruno.

Inače g. Ravnikar je bio dugogodišnji član, plesač i voditelj plesnih skupina Folklorne skupine Tineta Rožanca i Folklorne skupine Emona iz Ljubljane, čiji je i osnivač, utemeljitelj folklorne plesne kinematografije, predavač i terenski istraživač, koreograf i pisac mjuzikla i dobitnik brojnih nagrada i titula.

Početkom 1970-ih, tragajući za folklornim predajama, prepoznao je izvornost i posebnost slovenske tradicije – metličkog obreda. Godine 2009. dobio je najveće općinsko priznanje, titulu počasnog građanina Općine Metlika, i to za dugogodišnji predani rad i suradnju s metličkom KUD-om Ivan Navratil te uspješan razvoj folklora u Beloj Krajini i Sloveniji. Ravnikarovi plesni ansambli pridonijeli su uspjehu i prepoznatljivosti Folklorne skupine Ivan Navratil iz Metli u Sloveniji i inozemstvu. Ovoj iznimnoj međusobnoj suradnji može se pripisati i uvrštenje Vuzemskih obrednih igara u Registar nematerijalne kulturne baštine Slovenije 2013. godine. 

Svojom kreativnošću, angažmanom i svestranošću ostavio je nemjerljiv trag kako na području općine Metlika i Bela Krajina, tako i na cijelom prostoru Slovenije, Hrvatske i šire.

Adio naš šjor Bruno i HVALA na svemu!

Obitelji upućujemo izraze iskrene sućuti.

Članovi i Uprava Folklornof ansambla Jedinstvo.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024