Po prvi put u 104 godine: Jedinstvo u Rumunjskoj!

ponedjeljak, 24. srpnja 2023.
Po prvi put u 104 godine: Jedinstvo u Rumunjskoj!

Teško je za povjerovati, ali ovog srpnja po prvi put smo u Rumunjskoj. Službeno u povijesti! 

Da, još uvijek postoje države u kojima Jedinstvo nikada u svojoj povijesti nije nastupalo. Naravno šalimo se malo ovo „još postoje...”, ali istina je da ćemo ovog srpnja po prvi put službeno predstavljati Split i Hrvatsku na jednom folklornom festivalu u Rumunjskoj što za Jedinstvo predstavlja jedan uistinu povijesni tjedan.

No doći do Rumunjske, preciznije njenog istoka, nije niti malo jedostavan zadatak. Tako je naših 35 članova plesnog ansambla i orkestra moralo 23.07. u 3 ujutro odmah sa vrličke Česme i „odrađenog” posljednjeg čina opere Ero s onoga svijeta izvedene u okviru 69. Splitskog ljeta, sjesti u autobus i otputovati na 8. Međunarodni festival folklora „Plaiurile Mioritei” koji se održava od 25. do 28. srpnja u gradu Buzau na istoku Rumunjske.

Evo upravo (24.7. u 18 sati) su nam naši putnici javili da su nakon posjeta grofu Drakuli u dvorcu Bran (Bran Castle) u Transylvaniji sretno stigli na odredište te nakon što su prethodnu noć bili gosti Hrvata koji žive u Karaševu blizu Temišvara kod kojih su i noćili. No, to će biti posebna tema jednom drugom zgodom, a ovdje samo želimo naglastiti da su naši članovi bili oduševljeni srdačnim gostoprimstvom, vrhunskom večerom i fenomenalnim smještajem u hotelu visoke kategorije. Za uzvratni posjet karaševskih Hrvata u Split sljedećih godina, ljestvica nam je podignuta poprilično visoko. Potrudit ćemo se. 

Tijekom festivalskih dana u gradu Buzau jaka ekipa Jedinstva pozornicu će dijeliti s ansamblima iz Kolumbije, Bugarske, Grčke, Slovačke, Srbije i dva ansambla domaćina iz Rumunjske. Želimo im odlične nastupe i dobru zabavu, u što niti malo ne sumnjamo, a povratak u Split, nakon još jednog „putnog noćenja” u mađarskom Kecskemetu, očekuje se u nedjelju u kasnijim večernjim satima 30. srpnja.

U međuvremenu pratite naše društvene mreže s vijestima iz Rumunjske:
https://www.facebook.com/fajedinstvosplit/
https://www.instagram.com/fajedinstvo/

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024