Opet na turneji! Italija: u gostima kod moliških Hrvata!

četvrtak, 10. kolovoza 2023.
Opet na turneji! Italija: u gostima kod moliških Hrvata!

Italija! Treća inozemna turneja ove godine u našoj najomiljenijoj destinaciji.

Ako je netom završena turneja u Rumunjskoj bilo nešto novo u povijesti Jedinstva, onda je turneja u Italiji nešto uobičajeno na što smo navikli. No i ovdje se radi o još jednom povijesnom događaju jer će Jedinstvo po prvi put u ove 104 godine bivstvovanja gostovati u Moliseu, regiji na jugu Italije na zapadnoj obali Jadrana  u kojoj od 15. stoljeća žive Hrvati. 

Sve ono što smo učili u školi o moliškim Hrvatima, sada ćemo moći vidjeti ili barem dio toga doživjeti zahvaljujući zakladi „Agostina Piccoli” i njenoj predsjednici Francesci Sammartino na čiji smo poziv upravo ovih dana gosti naših dragih moliških Hrvata. Ovo je inače samo nastavak našeg prijateljstva koji je započeo još prije nekoliko godina kada smo planirali ostvariti zajedničke projekte. Na žalost pandemija COVID-a i prerani iznenadni odlazak gospodina Antonia Sammartina (Mundimitar,15. lipnja 1961. - Mundimitar, 21.studenog 2021.) koji je bio hrvatski pisac, kulturni djelatnik i istaknuti predstavnik zajednice moliških Hrvata, bivši počasni konzul Republike Hrvatske (od 2004. do 2010.) u talijanskoj pokrajini Molise, odgodili su naše zajedničke aktivnosti.

No, već prošle godine naši prijatelji iz Molisea i njihova Folklorna grupa „Kroatarantata” koja njeguje hrvatsko nasljeđe u Italiji i brine se da se „RIČI NA NAŠO” ne zaborave, bila je naš gost na prošlogodišnjem prvom izdanju našeg Međunarodnog festivala folkora Split 2022.

 Bio je to nastavak ili bolje rečeno novi početak jednog divnog prijateljstva zbog kojeg smo sada od 8. do 13. kolovoza u Italiji na jednoj predivnoj turneji o kojoj se opširnije možete informirati na našim društvenim mrežama:

https://www.facebook.com/fajedinstvosplit/
https://www.instagram.com/fajedinstvo/

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024