Adio naša Vesna

srijeda, 6. ožujka 2024.
Adio naša Vesna

Pobjednička postava djevojaka: Vrličko kolo na pozornici Llangollena 1965.
Vesna Vujević, prva zdesna

In memoriam: Vesna Vujević (1942. - 2024.)

Dana 4.ožujka 2024. nakon duge i teške bolesti napustila nas je naša draga tetka Vesna. 

Tetka. Tako su je svi u jedinstvenoj obitelji Vujevića zvali… Pet slova koja govore sve, a opet tako malo. Kako nekome tko je nije poznavao opisati i dočarati tko je bila Tetka, naša Vesna i koliko je značila svojoj obitelji, Jedinstvu, ljudima kojima je zajedno sa svojom i našom Desom „vodila knjige”?

Bila je kći, sestra, žena, majka, baka, tetka, prijateljica. Kraljica. Jedinstvena, topla, darežljiva, uvijek nasmijana unatoč dugogodišnjim borbama s onim neprijateljima za koje trebaš uvijek imati spremnu onu bijelu iskaznicu s crvenim kvadratićima.

Prva je povela kolo ljubavi zvano JEDINSTVO. Prenijela je ljubav prema folkloru na svoju braću blizance koji su onda prirodno to prenijeli na svoju djecu, a onda oni na svoju… Tetka je bila ona kap koja je s Vujevićima počela puniti najveće obiteljsko jezero talenata u povijesti Jedinstva za što su dobili i zasluženo posebno priznanje koje im je u prosincu 2019. dodijeljeno na Svečanoj skupštini Jedinstva održanoj u Foyeru HNK Split povodom naše 100-te obljetnice.

Naša Vesna je kao curetak sredinom 1950-ih bojažljivo, na prstima došla na audiciju kod Branka Šegovića, kod Šege kako je ona govorila, u tadašnje prostorije Jedinstva na Prokurativama. Došla i postala dio legendarne generacije plesačica i plesača folklornog ansambla koji su turbulentnih godina s početka 1960-ih prvo morali održati društvo na životu nakon izbacivanja s Prokurativa i od strane tadašnjih vlasti  izrečene petogodišnje zabrane inozemnih turneja. Sve nakon toga je povijest. Od bronce u Dijonu 1964., prvog mjesta u Llangollenu 1965., potom legendarnih nastupa u londonskom hramu kulture, slavnom Royal Albert Hallu 1966… Za sva vrimena.

Koncem 1960-ih naša Vesna odlazi u zasluženu plesačku mirovinu i preuzima knjigovodstvo društva koje će uspješno voditi sve do 2002. godine. No niti nakon završetka svojih karijera u društvu, Tetka nikada nije zaboravila svoje Jedinstvo. Njen zarazni optimizam koji je širila oko sebe, ali i kakav dobar životni savjet, pa pokoji „tip” pred naše velike turneje ili natjecanja, uvijek su dolazili u pravo vrijeme. 

Na kraju, na oproštaju, možemo samo ponizno još jednom zahvaliti našoj dragoj Tetki, našoj Vesni na svemu što nam je podarila u svojoj cjeloživotnoj vjernosti Jedinstvu.

Posljednji ispraćaj naše Vesne održat će se 7. ožujka u 12:45 na gradskom groblju Lovrinac. 

Počivaj u miru draga Tetka, a našima Živanu, Neni, Jadri , Mari, Kini, Bombi, Luci kao i cijeloj našoj obitelji Vujević i ostaloj rodbini  upućujemo izraze iskrene sućuti.

Članovi i uprava FA Jedinstvo.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024