Oproštaj Marina Tolića

petak, 28. lipnja 2024.
Oproštaj Marina Tolića

Ovogodišnji Završni koncert održan 6. lipnja u splitskom HNK je osim završetka plesne sezone za naše najmlađe svirače i plesače, označio i kraj pedagoško-učiteljske karijere jednog dragog i velikog čovjeka kojem je tog četvrtka srce kucalo barem mrvicu snažnije nego drugima. To je naš Marin Tolić, dugogodišnji uspješni voditelj Škole mandoline, gitare i tambure Jedinstva koji se nakon duge i plodonosne voditeljske karijere oprostio od aktivnog vođenja i sudjelovanja u radu ansambla.

Veličina čovjeka se ogleda u malim stvarima. Upravo tako je dobri naš Marin, tiho i blago kakav i sam jest, otišao u glazbenu pedagošku mirovinu, ne dirigirajući ispred svog orkestra nego svirajući zajedno s njima.

Njegova biografija kaže da je 1975. godine došao kao svirač u mandolinsko-tamburaški orkestar Jedinstva koji je pratio folklorne koreografije. Od 1985. - 1990. g., paralelno sa sviranjem u orkestru, svirao i pjevao u mandolinskom kvintetu „Jedinstvo“, svojevrsnom spin-offu službenog orkestra Jedinstva, koji je imao zasebne nastupe u kojem je bio prvi tenor i gitarist.

2009. postaje voditelj u Školi gitare, mandoline i tradicijskih instrumenata gdje uspješno odgojio na desetke generacija mladih glazbenika Jedinstva kojima je pod svojom paskom udario muzičke temelje zahvaljujući kojima su stasali do statusa punopravnih članova prvog orkestra. Na poziciji voditelja je bio do 2020. godine, a 2022. godine se ponovo aktivira kao voditelj škole mandoline, gitare i tambure Jedinstva.

No više od šture biografije će o njemu reći zvonke riječi njegovih učenika. A one kažu ovako: "Ne postoji plemenitije zanimanje od biti učitelj. Ne može svatko biti dobar učitelj - to je poziv koji se mukotrpnim radom, iznimnim znanjem i velikom ljubavlju polako i postupno gradi. Poput kakvog vještog umjetnika, vrsni učitelj svoje mnogobrojne učenike modelira, upotpunjuje, nadahnjuje i osposobljava da kroče svojim životnim putom. U ime bezbroj duša koje su imale čast biti oblikovane od strane najboljeg učitelja i umjetnika, želimo se zahvaliti prof. Toliću što je svojim bićem uistinu feral kojeg ponosno nosimo u svom srcu."

Njegovo ime neizbrisivo ostaje zapisano u povijesti voljenog mu društva, a FA Jedinstvo zauvijek ostaje ponosno i zahvalno Marinu Toliću što je svoju toplinu, ljubav, predanost, strpljenje i znanje kroz 15 godina uspješno utkao u glazbeni, ali i ljudski odgoj mladih ljudi našeg grada.

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024