Nakon 28 godina: Samostalni koncert Jedinstva na Splitskom ljetu!

utorak, 9. srpnja 2024.
Nakon 28 godina: Samostalni koncert Jedinstva na Splitskom ljetu!

Tko čeka, dočeka..., strpljen, spašen..., upornost se isplati...itd. Puno narodnih mudrosti može se vezati uz ovakvu vijest, ali jedna bi ipak bila najprimjerenija: „Splite, bilo je i vrime”.

Dana 11. kolovoza 2024. navršit će se točno 28 godina i 15 dana od posljednjeg samostalnog cjelovečernjeg koncerta Jedinstva na Splitskom ljetu. To, za nas subjektivno gledano, tzv. negativno razdoblje, duže je od perioda čekanja na prvenstvenu titulu Hajduka, a to ćemo svi priznati, popriličan je broj godina. U iščekivanju ovog iznimno uzbudljivog povijesnog izazova koji je pred nama, moglo bi se ispisati more rečenica, no one bi vjerojatno bile neobjektivne i navijačke. Stoga ovdje prenosimo ono što drugi pišu o nama, a to je dio službene najave našeg koncerta objavljene na stranicama 70. Splitskog ljeta:

„Posebna je spona između HNK Split i splitskih folkloraša, a ima i neka, ne toliko tajna veza između Splitskog ljeta i Jedinstva. Još od prve predstave na Splitskom ljetu i legendarne izvedbe Aide 1954. na Peristilu u kojoj je kao„pojačanje” Zboru HNK Split sudjelovao nadaleko poznati mješoviti zbor Jedinstvo pa sve do današnjih dana, 70 godina kasnije kada plesačice i plesači FA Jedinstvo redovito već desetljećima izvode Završno kolo u operi Ero s onoga svijeta, traje ta isprepletenost splitskog teatra i prvog susjeda s Poljane Tina Ujevića, odnosno svima nam drage Cankareve. Zbog svega navedenog možda i čudno zvuči podatak da će ova plesno-glazbena izvedba Jedinstva na Splitskom ljetu biti prvi njihov samostalni cjelovečernji koncert nakon više od 28 godina.

U svojoj obljetničkoj godini Jedinstvo je ponosno što će pred svoje sugrađane, i to po prvi puta na pozornici na Plinari u samom centru Splita, iznijeti rapsodiju zvukova i plesnih slika uobličene u cjelovečernji folklorni koncert. Uz pratnju mandolinsko-tamburaškog orkestra, plesačice i plesači Jedinstva će vas povesti na razigrano putovanje po cijeloj Hrvatskoj. Uživajte u prekrasnim nošnjama i izvedbi starih splitskih plesova, prisjetite se svog djetinjstva na selima dalmatinske zagore, zaplovite na otoke ili odajte počast ljubavi prema Slavoniji i Međimurju koja se osjeća u svakom taktu raskošne hrvatske plesne tradicije.”

Hvala vodstvu HNK Split na ovakvim predivnim riječima, a posebna zahvala intendantu HNK g. Vicku Bilandžiću koji nam je ukazao povjerenje da nakon skoro 3 desetljeća ponovno budemo dio najveće splitske kulturne manifestacije.

Na kraju ćemo se malo pozabaviti brojkama kao i povijesnim samostalnim nastupima Jedinstva na Splitskom ljetu. Cjelovečernji koncert FA Jedinstvo 11. kolovoza na Staroj plinari bit će naš 26. samostalni koncert na ovoj velikoj nacionalnoj manifestaciji Splitskim ljetnim priredbama alias Splitskom ljetu.
U nastavku, uz pomoć dokumentacije iz arhiva HNK, taksatvino donosimo pregled istih:

1964.  - 2. kolovoza: koncert - Večer folklora, RKUD „Jedinstvo“ – Split, Meštrovićev kaštelet (predvorje)

1966. - 21. lipnja. do 6. rujna: (šest koncerata), koncerti - Večer folklora, Folklorni ansambl „Jedinstvo” Split, Ljetno kino „Bačvice“

1972. - 21. lipnja, 29. lipnja, 20. srpnja, 27. srpnja i 10. kolovoza: koncerti - Večer folklora, Folklorni ansambl „Jedinstvo” – Split, Podrumi Dioklecijanove palače

1973. - 20. lipnja. do 1. kolovoza: (šest koncerata), „Folklorni ansambl „Jedinstvo” - Split, Podrumi Dioklecijanove palače

1978. - Folklorni ansambl „Jedinstvo“ Split. (Održano 6 folklornih koncerata u podrumima Palače)

1996. - 28. srpnja: Večer folklora – KUD „JEDINSTVO“, Peristil

Na nama je da se pripremimo za 26. samostalni koncert, a na Vama je dragi prijatelji, roditelji i ljubitelji FA Jedinstvo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme:

- na blagajni HNK
- online putem LINKA

 

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024