Pregled ''jedinstvene'' 2018!

ponedjeljak, 28. siječnja 2019.
Pregled ''jedinstvene'' 2018!

Malo gripa, pa malo viroza, (ne)opravdani su razlozi zbog čega uobičajeni pregled protekle jedinstvene godine koja je ostala iza nas, stiže evo tek sad na kraju mjeseca siječnja ove nove 2019. u kojoj obilježavamo naših prvih 100. A hoćemo li dočekati i sljedećih barem još toliko neće ovisiti samo o nama. Jer sve ovakve volontersko - amaterske družine poput naše su kao list na vjetru. Danas si tu, a sutra kad netko malo jače ''kihne'' nema te nigdje. Za nama je ostala još jedna godina koja nam je donijela neka nova iskustva, ali i nove rekorde u broju nastupa u svome gradu koji će u našoj obljetničkoj godini, nadamo se, konačno odlučiti da li mu trebamo ili ne.

Pred nama je mali podsjetnik na vijesti i jedinstvene događaje iz stare 2018. koji, po tko zna koji put, pokazuju da Jedinstvo ipak predstavlja nešto više od obične udruge građana, uz napomenu da Vas klikovi na crveno obojene i podcrtane riječi vode na nove linkove tj. vijesti koje su bile objavljene kroz godinu na našoj web stranici, portalima i ostalim medijima.

Nova međunarodna nagrada

Nije da ih nemamo, ali svaka nova osvojena nagrada Jedinstva nam je mrvicu draža od one prethodne.
Na ovu najnoviju smo posebno ponosni jer se radi o nečemu što smo sami iz ljubavi prema našem gradu osmislili i ostvarili, a uz veliku potporu TZ grada Splita i direktorice Alijane Vukšić u konačnici i realizirali.

U okviru 4.Međunarodnog kongresa povijesnih gradova održanog u Solinu od 20. do 23. ožujka odlukom stručnog žirija, zajedno s TZ Split, osvojili smo međunarodnu kulturno turističku nagradu ''Plautilla'' - srebrnu plaketu u kategoriji NAJBOLJI KULTURNO TURISTIČKI PROIZVOD za kvalitetu i inovativnost u upravljanju povijesnim gradovima u domeni interpetacije i zaštite kulturne baštine te promidžbe i distribucije kulturno turističkih proizvoda.
Tako je naš projekt Šotobraco Splitom, kojeg smo uspješno prezentirali tijekom prethodne turističke sezone u Splitu, prepoznat od eminentnih međunarodnih turističkih eksperata i prema našem skromnom mišljenju zasluženo dobio nagradu.

Naravno da nas ova nagrada obvezuje da održimo dosegnutu visoku razinu kvalitete izvedbi našeg mladog ansambla koji je s guštom ''odradio'' i lanjski Šotobraco Splitom. Na kraju naglašavamo da je navedeni projekt od siječnja 2018. godine kod nadležnih državnih tijela i zakonski zaštićen kao intelektualno vlasništvo Jedinstva

Otišli su plesači, pjevači i svirači...

Na žalost i odlazak dragih ljudi sastavni je život Jedinstva. Ali prošla godina baš je počela onako istinski tužno. U siječnju nas je zauvijek napustio naš Rico, naš Četka, naš Nebo. Jedan od onih zaštitnih znakova Jedinstva, jedan od simbola društva. Taj tužni rastanak kao da je samo bio najava i drugih tužnih oproštaja od naših članova koji su svaki na svoj način obilježili jedan period u povijesti KUD-a. Počivali u miru.

In memoriam: Nebojša Terzić (1963. - 2018.)
In memoriam: Jasna Vasić Kanazir (1927. - 2018.)
In memoriam: Vladimir Vunić (1953. - 2018.)
In memoriam: Zoran Milić (1943. - 2018.)

Nove koreografije: ''Forski tonci'' i ''Hrvatsko salonsko kolo''

Na tragu ''predizbornih obećanja'' trenutne prolazne uprave KUD-a, odmah na početku godine na repertoar su postavljene i dvije nove koreografije. Jedna od njih pod nazivom ''Forski tonci '', koju potpisuje gospođa Mirjana Kolumbić, odmah je tijekom protekle sezone pobrala velike simpatije publike, ali i članova A ansambla koji su je s oduševljenjem prihvatili. 

Ona druga pod nazivom ''Hrvatsko salonsko kolo'', koju je na repertoar Jedinstva postavio Pablo Sepulveda Rosso naš prijatelj hrvatskih korijena iz Čilea, spremno čeka svoje premijerno izvođenje. Zašto? Zato što čeka istinsku i pravu, dostojnu prezentaciju koja će se održati na jednoj od svečanosti povodom naše velike 100-te obljetnice. E sad gdje će to biti, ne ovisi samo o nama (događanja pratite na društvenim mrežama, jer bit će zanimljivo).

Turneje i gostovanja: Slovenija pa Slavonija, onda Italija i Mađarska, pa opet Italija, Belgija...

Kakva bi to bila godina da... Ta već pomalo otrcana fraza o barem jednom inozemnom gostovanju tijekom godine i nama je već dosadila, ali zato odlazak na turneju - nije. I to ne na jednu, nego na više njih koje su sve s velikim guštom ''odrađene'' tijekom 2018. godine.  No pođimo redom.

Već u ožujku počelo je s odlaskom u Zagreb na 6. Festival studentskih klapa, da bi odmah u travnju ansambl otišao u Sloveniju gdje smo zajedno sa Zlatanom Stipišićem Gibbonijem u Mariboru predstavili turističke potencijale grada Splita. Uslijedila je potom u lipnju turneja po našoj ravnoj Slavoniji i odlazak u Osijek na premijerno izdanje Panonskog folklornog festivala na kojem je Jedinstvu pripala čast da kao najbolji predstavnik Jadranske plesne zone, nastupi zajedno sa još četiri ponajbolja hrvatska folkorna ansambla. Kraj srpnja bio je rezerviran za prekomorsku turneju u Italiju i nastup na 41. Međunarodnoj smotri folklora koja je održana u gradu Castiglione del Lago, smještenom u neposrednoj blizini Perugie. U rujnu su nakon dugo, dugo vremena, kao što je bilo i obećano, naš Dječji folklorni ansambl i Pripremni orkestar otišli na jednu samostalnu turneju izvan Hrvatske. Za destinaciju je izabrana Mađarska i nastup na tamošnjem Dječjem festivalu folklora u gradu Szekesfehervar.  U međuvremenu mala, ali odabrana  ekipa folklorne sekcije kao predstavnik hrvatskog CIOFF-a, održala je predavanje i prezentaciju u sklopu međunarodnog festivala u talijanskoj Gorizii, a koncem rujna isto tako mala ekipa jedinstvenih folkloraša predstavila se u Europskom parlamentu u Bruxellesu u Belgiji. Treba li spomenuti na kraju nabrajanja ovih brojnih prošlogodišnjih putešestvija diljem Europe, da smo prilikom svih tih gostovanja opetovano slušali onu poznatu, sada već tradicionalnu rečenicu upućenu članovima Jedinstva''Vi ste najbolji mogući veleposlanici vaše zemlje''?

Jedinstveni projekti idu dalje

I u 2018. nastavili su se naši, ne tako davno započeti, projekti u kulturno-turističkoj ponudi grada Šotobraco Splitom i Jedinstveni Božić s Jedinstvom.

Oba projekta zaživjela su u gradu i na oduševljenje domaćih i stranih gostiju nastavit će se i u 2019. godini.

O punom uspjehu ovih projekata dovoljno govori broj od nekoliko tisuća posjetitelja manifestacija, kao i veliki odjek Šotobraca na društvenim mrežama. Tako je video spot TZ Split kojim se promovira Šotobraco, pogledan u nekoliko dana više od 100 tisuća puta:

Ohrabreni takvim uspjesima prošle godine smo se okušali i u dvije nove avanture.

Prvo smo u srpnju, na manifestaciji ''Oceani razdavjaju Jedinstvo spaja'', bili domaćini hrvatskim folklornim ansamblima iz dijaspore, a to su redom bili : ''HFA Vukovar'' iz Sydneyja, ''FA Hrvatska zora'' iz Melbournea, ''KUD Baština'' iz Chicaga i ''TPS Hrvatska loza'' iz Chicaga, SAD. Tom prilikom smo ugostili preko 150 folkloraša iz ta četiri ansambla te s njima održali zajednički mimohod središtem Splita i koncert na Rivi, uz odobravanje i oduševljenje velikog broja nazočne publike.

A nakon toga smo bili i suorganizatori manifestacije ''Cili svit u Split'', na kojoj smo koncem rujna mjeseca ugostili mađarski ansambl FA Talentum iz Subotice, te plesnu trupu iz Čilea - Grupo de baile Chileno.

Jedinstvo u Dubrovniku, Linđo u Splitu

U prethodnom nabrajanju svih prošlogodišnjih gostovanja, namjerno smo izostavili putovanje u Dubrovnik. A kako i ne bi, kad jedan takav događaj, odnosno događaji, zaslužuju ipak malo više pozornosti.

Jer FA Linđo i KUD Jedinstvo ipak vežu neke posebne spone. Još tamo od sredine 60-ih godina 20. stoljeća, kada je Jedinstvo jednim malim dijelom ipak zaslužno za osnivanje našeg proslavljenog folklornog ansambla Linđo - ponosa svih Dubrovčana, pa evo sve do danas, traju prijateljski odnosi naša dva ansambla. Ipak prošle godine to smo podigli na jedan viši ''level'' i ostvarili međusobnu ''razmjenu domaćinstava''. 

Ne trebamo ni govoriti kakvi su izljevi oduševljenja nastali u našim ansamblima tijekom ovih druženja i koncerata održanih 2018. godine u kolovozu i rujnu u Dubrovniku i Splitu. To je jednostavno trebalo doživjeti.

Nastavak slijedi i u 2019...

Jedinstvo & HNK - sporazum o suradnji

Napokon!
Trebalo je proći 99 godina ''hodanja'' da bi se napokon ozakonila veza između dvoje starih ljubavnika. Naravno malo se šalimo, ali eto dočekali smo i taj trenutak da neraskidive spone između Jedinstva i Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu konačno dobiju i svoju formalnu potvrdu.

U srijedu 18. srpnja, u Plavom salonu splitskog HNK, održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između našeg KUD-a Jedinstvo i Hrvatskog narodnog kazališta Split. Sporazum su potpisali intendant HNK Split Goran Golovko i Ida Punda Kavelj, predsjednica Jedinstva, a svečanom događaju su pored ostalih nazočili i v.d. ravnatelj opere HNK maestro Ivo Lipanović, poslovna tajnica kazališta Vesna Čotić, članica umjetničkog savjeta KUD-a Stefanija Buntić, te potpredsjednik Jedinstva Emin Sarajlić.
Potpisivanjem ovog ugovora nije samo formalno potvrđena dugogodišnja uspješna suradnja naših dviju splitskih kulturnih institucija koja seže još od samog početka 20. stoljeća i traje sve do današnjih dana, već se sklapanjem ovog Sporazuma stvaraju temelji za njeno daljnje proširenje.
Mašala!

Kreativna video radionica: ''U Jedinstva, u Jedinstva...''

A da je Jedinstvo više od folklora, pokazao je i najnoviji uradak iz naše kreativne radionice.

Prije nekoliko godina smo snimili pravi humoristični kratkometražni film, za Božić 2015. plesali na ledu, 2016. na turneji s ostalim gostujućim državama sa svih strana svijeta snimili upisni promo video, iste zime tada popularni mannequin challenge, a kreativni nerv nije mirovao ni ove godine.

No nikakva objašnjenja i uvodi nisu potrebni. Jednostavno treba još jednom pogledati priloženi video ''U Jedinstva...'' i priključiti se vojsci od preko 100.000 tisuća gledatelja koji su ovaj MTV-evski spot pogledali u nepunih 7 dana tijekom rujanske upisne kampanje.

Sezona nastupa – Hrvatska 365!

I na kraju ovog pregleda po tko zna koji put ćemo naglasiti da ne nastupamo samo tijekom ljetne sezone, nego to radimo kontinuirano tijekom cijele godine. I opet ćemo ponoviti razlog zašto je to tako, a on leži u notornoj činjenici da se moramo snalaziti  kako znamo i umijemo, jer održati nivo visoke kvalitete programa nije lako ni jeftino. Koncerti na kruzerima traju svih 12 mjeseci, a s novim projektima sebi smo ''nabili'' još veći broj obveza bez kojih ne možemo jer u trenutnoj situaciji to je jedina garancija za opstanak društva.

Zagreb, Zadar, Šibenik, Osijek, Valpovo, Tučepi, Vodice, Makarska, Brela, Rogoznica, Podgora, Podstrana, Bibinje, Šolta, Imotski, Dubrovnik, Solin, Kaštela, Međugorje, Italija, Mađarska, Belgija, Slovenija...i Split. Ne možeš sve ni nabrojati.

U 2018. godini sve sekcije i ansambli KUD-a Jedinstvo (orkestar + folklor + vokalna grupa+ dječji ansambl + škola folklora + škola gitare i mandoline + veterani) imali su točno 158 nastupa, od toga čak 118 u našem gradu Splitu! 
Te brojke svrstavaju 2018. u sam povijesni vrh Jedinstva po broju nastupa održanih kroz jednu kalendarsku godinu dana.

Na tih 158 nastupa tijekom prošle godine u 30 gradova5 županija i 6 država, nazočilo je prema našoj evidenciji preko 70.000 gledatelja.

Kroz ovaj pregled 2018. nismo se detaljnije dotakli još nekih događaja koji su postali nešto sasvim uobičajeno tijekom jedinstvene godine, poput niza humanitarnih koncerata ili završnog koncerta naše Škole folklora, gitare i mandoline, koji je u lipnju dočekao i svoje 27. izdanje na pozornici HNK Split...,

...ili primjerice milijuntnog pregleda našeg ''Era'' na Youtube kanalu.

Bilo je tu i drugih drugih događaja koji su iskakali iz (ne)uobičajene rutine u radu društva, kao što je primjerice bilo snimanje dokumentarca povodom naše 100-te obljetnice u produkciji Hrvatske radio-televizije...,

...ili recimo ponovnog okupljanja nekih dobro poznatih lica u legendarnim sekcijama Jedinstva...

...pa sve do objavljivanja obljetničkog kalendara za 2019.

E sad hoćemo li završetak ove slavljeničke 2019. dočekati sa riješenim vječitim problemom prostora u kojem radimo ili ne, tek treba vidjeti. Međutim jedinstveni ratnici - volonteri su ipak malo previše umorni od svega... 

I na kraju nek nam svima tekuća slavljenička 2019. godina bude sretna. Jer sreće će nam svima itekako trebati.

 

Copyright © Kulturno umjetničko društvo Jedinstvo 2024